Başkan Murat Orhan'ın gündemi

Mut Belediye Başkanı Murat Orhan ilçede görev yapan ulusal ve yerel basın mensuplarıyla bir araya gelerek gündeme ilişkin konularla bilgi verdi, sohbet etti.

FESTİVAL 24 MAYIS’TA

Bu yıl 62’sini düzenlenecek olan Mut Karacaoğlan Kayısı Kültür ve Sanat Festivali’nin 24 – 26 Mayıs tarihleri arasında yapılacağını belirten Belediye Başkanı Murat Orhan, “Festival bugüne kadar 61 defa kutlandı. Bu süreçte emeği geçen herkese teşekkür ederim. Bahçeler cenneti olan; Akdeniz bölgesinde, Torosların güney yamaçlarında lokalize olmuş, tamamen mikro klima özelliğe sahip olmuş ilçemizde, tarıma dayalı bir ekonomimiz var. İnsanlarımızın yüzde 95’i ekonomiye dayalı dolayısıyla ana ürünlerimizden birisi olan kayısının gerek ülkemizde gerekse yurt dışında tanıtılmasıyla ilgili olan bu yıl 62’cisini inşallah düzenleyeceğiz” dedi.
Belediye Başkanı Orhan, 24 Mayıs Cuma günü saat 14’de Tarihi Çınaraltı parkında festivalin açılışının yapılacağını kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Festivalin açılışında her yıl olduğu gibi özellikle halk oyunlarıyla açılışını yapacağız. Açılıştan sonra protokol konuşmaları olacak. Bunun yanı sıra yine klasik kayısı yeme yarışması, havuza kayısı dökme etkinliği festivalimiz kapsamında olacak. Hem kayısı hem kültür, hem de sanat artı Karacaoğlan. İlçemiz için son derece önemli bir değer olan Karacaoğlan ismiyle anılan Karacaoğlan köyünde de Karacaoğlan’ın mezarının olduğu ve anma noktasında bir etkinliğimiz olacak. Akşamında ise, İlçe Şehir Stadımızda konserlerimiz olacak. Birinci günü akşamı ilçe stadında yerel Türk halk müziği sanatçısı olan Ali Rıza Yılmaz, Mustafa Taş ve arkasından Oğuzhan Koç konser verecek. Festivalin İkinci günü gündüz ise pehlivanlarımızın güreş müsabakası düzenlenecek. Akşamı ise akşamı ise, Mehmet Han Toksöz grubu, Eypio ve Zara konserimiz olacak. Üçüncü günü gündüz ise güreş müsabakasının finali. Bunun yanı sıra Satranç, voleybol, Resim sergisi, Güreş gibi dallarda dereceye girenlere ödülleri verilecek. Daha önceki festivallerden farklı olarak Şehir Stadı’nda tamamen çocuklarımıza yönelik bir çocuk şenliği yapılacak. Palyaço gösterisi gibi gösteriler yapılacak. 14 Saniyelik festivalle ilgili bir reklam filmimiz var. İstanbul gibi illerde bütün billboardlarda gösterilecek” dedi.

BELEDİYENİN BORCU 153 MİLYON LİRA
 

Göreve başladıktan sonra belediyenin geçmiş dönemden devraldığı borç bilgisini belediye binasına astıran Başkan Orhan, “çok ciddi bir borç yüküyle karşı karşıyayız” dedi. Murat Orhan, “Seçim sürecinde Mut Belediye Başkanlığının borcunun hiç olmadığı halen kasada da 28 milyon lira parası olduğuna ilişkin sürekli kamuoyunda algı oluşturulmuştu. Bizzat bunu gittiği her yerde söylerken de benim 2014 yılında belediyeyi borçla devrettiğimi, kendilerinin hiç borcu olmadığını, kasalarında da 20 ile 28, bazen de 35 milyon lira parası olduğunu sürekli dile getirdiler. Biz o dönemde dedik ki ‘Borçla devrettim ama 20 milyon değil, 24 milyon borçla devrettik. 24 Milyon borç Büyükşehir Yasası’ndan dolayı tamamı Büyükşehir Belediyesi’ne devroldu. Biz arıtma tesisini 14 milyona yaptık. Belediye hizmet binası yaptık yaklaşık 4 milyona. Meydan’da bir şehitlik daha sonrasında ismi Musa Eroğlu parkı olarak değiştirilen park yaptık 3 buçuk milyona. Çınaraltı’nın peyzaj düzenlemesini 1 buçuk milyona yaptık. Bunun yanı sıra 9 milyonluk ilçeye sıcak asfalt yaptık. Örnek veriyorum TOKİ’nin ilçemize gelmesiyle ilgili yolunun ve yerinin kamulaştırılması ile en azından 1 milyon kamulaştırma parası ödedik. Yani şu an aklıma gelenleri sayıyorum. Biz borç yaptık ama, bu borcun karşılığında şunu yaptık diyebileceğimiz bir şey var. Gelinen noktada hem borç var, hem de ortada yapılan bir şey yok. Ben bunu vatandaşımla paylaşmak zorunluluğum var çünkü vatandaşıma ben bunu söyledim. Çünkü vatandaşın gerçeği bilmekte her zaman için hakkı var. İddia edildiği gibi olmadığını, vatandaşı bilgilendirme ve aydınlatma adına biz borç tablosunu çıkartıp belediye binasına astık. Toplam 153 milyon küsür kaydedilen borç var. Sonrasında meydana gelen ‘İşte o dönemde şu malzemeyi verdiydim ama daha faturasını kesmedim’ diye çıkıp gelen birçok esnafımız dışardan arkadaşımız var. ‘Benim alacağım var’ diye de çok insan geldi. İhale yapılmış hak edişi bitmemiş, hak edişi yapılmamış, faturalandırılmamış yani bir asfalt bir parke faturası kesilmediği için dahil olmayan borçlarda var. Dolayısıyla çok ciddi borç yüküyle karşı karşıyayız. Şimdi bu borç yüküyle ilgili detaylarıyla ilgili tabi şu anda çalışmamız devam ediyor. Borçla ilgili de kamuoyunun bilgilendirme noktasında üzerimize bir yükümlülük vardı. O yükümlülüğü yerine getirmek içinde bu borç tablosunu ortaya mecburen sermek durumundayız. Çünkü vatandaşımızın borcunu bilmesinde hakkı var çünkü bu borç vatandaşın borcu” diye konuştu.  

SOKAK HAYVANLARINA BARINAK YAPILACAK

Sokak hayvanları konusunda da duyarlı olduklarını dile getiren Belediye Başkanı Murat Orhan, “Bu konuda hassas ve duyarlıyız. Sokak hayvanlarıyla ilgili dünyanın yeryüzüne işlenmiş en büyük Türk Bayrağı’nın hemen altında bir yer talebinden bulunduk. Burada yer tahsisi yapıldığında hayvan barınağı yapılacak. Sokak hayvanlarımızın kısırlaştırma yapılarak kontrol altına almaya yer için bir çalışmamız var. Sokak hayvanlarımızla ilgili tabi ki her canlının yaşama hakkının olduğunun bilinciyle hareket etme noktasında elimizden geldiğince ve hızlı bir şekilde bu eksikliğimizi gidereceğiz. Bu konuda hassas ve duyarlıyız” şeklinde konuştu.

MR CİHAZI ALIMI

İlçede sağlık alanında sıkıntı yaratan MR cihazının belediye tarafından alınmasıyla ilgili de bilgi veren Başkan Orhan, “İlçemizdeki en büyük sıkıntılardan birisi sağlık sektöründe vatandaşlarımızın Emar çektirme gibi bir sıkıntısı var. Emar çektirmek için insanlarımız hem randevu konusunda çok uzun ileri doğru bir tarih veriliyor hem de emar çektirmek için ya Silifke’ye, ya Karaman’a, ya Mersin’e ya da Konya’ya gidiyor. Bunla ilgilide ilçemize bir MR cihazının kazandırılması noktasında belediyemiz bünyesinde bir sağlık müdürlüğümüz var. Belediye olarak biz bu işi yapabilecek durumdayız. Buna ilişkin meclis toplantımızda MR cihazı alımıyla ilgili bir şartlı bağış konusunda meclisten bir karar çıkarttık. Ben özellikle buradan insanlarımıza seslenmek istiyorum biz şartlı bağış hesabı açtık. Özellikle ilçede insanlarımızın bu çilesini sonlandırma adına hep beraberce Mut insanlarının bu konuda duyarlı olmaya ve yardım konusunda destek vermeye bekliyorum. Bu konuda ilçe olarak üzerimize düşeni yapalım ilçemize bir emar cihazını kazandıralım. İlçemizdeki insanlarımızın bu çilesine de hep beraber son verelim destek ve yardımlarınızı bekliyorum” dedi.
Toplantı karşılıklı sohbet ve toplu fotoğraf çektirilmesiyle sona erdi.

Belediye tarafından MR cihazı alımı için yapılacak şartlı bağışla ilgili İBAN numarası paylaşıldı. Vatandaşlar dilerlerse bu İBAN numarasına bağış yapabilecekler.

TR 910001000211333939445042  

MR festival Mut Karacaoğlan Kayısı Kültür ve Sanat Festivali 24 Mayıs Mut Belediyesi Murat Orhan sokak hayvanları borç